1. A terabyte comprises
(a) 1024 gigabyte (b) 1024 kilobyte
(c) 1024 megabyte (d) 1024 byte
 
2. The access time refers to
(a) Time required to locate and retrieve stored data
(b) Time required to locate the lost data
(c) Time required to delete specific data on a certain memory location
(d) None of the above
 
3. Select the smallest memory size.
(a) Terabyte (b) Gigabyte
(c) Kilobyte (d) Megabyte
 
4. The type of RAM that works by staying on the row containing the requested bit and moves faster
through the columns reading each bit as it goes is
(a) DDR SDRAM (b) SDRAM
(c) FPM DRAM (d) RDRAM
 
5. The ROM chip which can be rewritten several times and requires the action of ultraviolet radiations to
erase its contents is
(a) Flash memory (b) PROM
(c) EEPROM (d) EPROM
 
6. The type of memory that uses in-circuit wiring to erase the content by applying electric field is
(a) PROM (b) Flash memory
(c) EAROM (d) EEPROM
 
7. Dynamic memory is also called as
(a) Internal processor memory (b) Primary memory
(c) External storage memory (d) Non-volatile memory
 
8. The memory which is utmost accessible to the processor is
(a) Cache memory (b) RAM
(c) Hard disk (d) Flash memory
 
9. The storage device that has high cost per bit of storage is
(a) SDRAM (b) Cache memory
(c) Read only Memory (d) Hard disk
 
10. The dual-port version of DRAM formerly used in graphics adaptors is
(a) FPM DRAM (b) EDO DRAM
(c) VRAM (d) DDR SDRAM
 
11. The secondary storage device that follows the sequential mode of access is
(a) Optical Disk (b) Magnetic Disk
(c) Magnetic Tape (d) None of these
 
12. FPI stands for
(a) Faults per inch (b) Frames per inch
(c) Figure per inch (d) Film per inch
 
13. The most common type of floppy size is
(a) 3½-inch (b) 5¼-inch
(c) 4¾-inch (d) None of these
 
14. A spiral shape track formatting is present in
(a) Floppy Disk (b) Optical Disk
(c) Hard Disk (d) Half-inch Tape Cartridge
 
15. A floppy can be write protected by
(a) Breaking the slider
(b) Positioning the slider to cover the hole
(c) Positioning the slider away from the hole
(d) A floppy cannot be write protected
 
16. Rotational delay time is also known as
(a) Seek time (b) Shift time
(c) Latency (d) Access time
 
17. The average drives have an access time of
(a) 14-29 ms (b) 9-14 ms
(c) 60-70 ms (d) None of these
 
18. In which kind of disk does the read/write head physically touches the surface?
(a) Hard Disk (b) Compact Disk
(c) Floppy Disk (d) None of these
 
19. RAID stands for
(a) Reproduce Array of Intelligent Disks
(b) Reproduce Array of Inexpensive Disks
(c) Redundant Array of Inexpensive Drives
(d) Redundant Array of Inexpensive Disks
 
20. CD-ROM is a kind of
(a) Optical disk (b) Magneto-Optical disk
(c) Magnetic disk (d) None of these
 
21. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.

22. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte

22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte

23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application

24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C
 
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
 
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
 
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
 
28. The ____________, also called the â€oebrains― of the computer, is responsible for
processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
 
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
 
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
 
32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices
and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
 
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
 
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different
operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
 
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
 
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many
businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
 
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations
extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
 
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
 
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without
this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A
 
40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on
an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
Answers ::1. (a) 2. (a) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (c) 11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15.
(c) 16. (c) 17. (b) 18. (c) 19. (d) 20. (c) 21. (b) 22.(c) 23.(c) 24.(a)
 
Top