0
1.In which year of First World War Germany declared war on Russia and France?
A.1914
B.1915
C.1916
D.1917
Answer: Option A

2.ICAO stands for
A.International Civil Aviation Organization
B.Indian Corporation of Agriculture Organization
C.Institute of Company of Accounts Organization
D.None of the above
Answer: Option A

3.India's first Technicolor film ____ in the early 1950s was produced by ____
A.'Jhansi Ki Rani', Sohrab Modi
B.'Jhansi Ki Rani', Sir Syed Ahmed
C.'Mirza Ghalib', Sohrab Modi
D.'Mirza Ghalib', Munshi Premchand
Answer: Option A

4.India has largest deposits of ____ in the world.
A.gold
B.copper
C.mica
D.None of the above
Answer: Option C

5.How many Lok Sabha seats belong to Rajasthan?
A.32
B.25
C.30
D.17
Answer: Option B

6.India's first satellite is named after
A.Albert Einstein
B.Bhaskara II
C.Bhaskara I
D.Aryabhatta
Answer: Option D

7.India's first atomic reactor was
A.Zerlina   
B.Dhruva
C.Apsara   
D.Kamini
Answer: Option C

8.In which year, terrorists crash two planes into New York's World Trade Centre on September 11 in a sequence of destruction?
A.2000
B.2001
C.2002   
D.2003
Answer: Option B

9.India's first ocean wave's energy project was launched in
A.1981   
B.1991
C.1995   
D.2000
Answer: Option B

10.In which of the following years, the membership of the Security Council was increased from 11 to 15 (under Article 23)?
A.1965   
B.1960
C.1972   
D.1975
Answer: Option A

Post a Comment

 
Top