SBI Marketing question paper

5/24/2014
1. The International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) is better known as
(A) World Bank
(B) Asian Development Bank
(C) IMF
(D) It is known by its name
Answer-option A

2. When was the Reserve Bank of India established?
(A) 1935
(B) 1920
(C) 1928
(D) 1947
Answer-option B

3. Which is the largest commercial bank in India?
(A) Reserve Bank of India
(B) State Bank of India
(C) ICICI Bank
(D) Bank of India
Answer-option A

4. The Bank of Calcutta, Bank of Bombay and Bank of Madras were merged in 1921 to form
(A) Reserve Bank of India
(B) Imperial Bank of India
(C) Bank of India
(D) Union Bank of India
Answer-option D

5. Which sister organization of the World Bank helps private activity in developing countries by financing projects with long-term capital in the form of equity and loans?
(A) Asian Development Bank
(B) IMF
(C) International Developmental of Association
(D) International Finance Corporation
Answer-option A

6. Which sister organization of the World Bank provides long term loans at zero interest to the poorest developing countries?
(A) Asian Development Bank
(B) IMF
(C) International Developmental of Association
(D) International Finance Corporation
Answer-option B

7. Who is known as the ‘Father of Economics’?
(A) Adam Smith
(B) Chanakya
(C) Machiavelli
(D) None of these
Answer-option A

8. Which was the first Indian Bank to introduce credit card?
(A) State Bank of India
(B) Central Bank of India
(C) Union Bank of India
(D) ICICI
Answer-option C

9. What does devaluation of a currency mean?
(A) decrease in the rate of internal value of money
(B) decrease in the rate of external value of money
(C) decrease in the rate of both in the external and internal values of money
(D) none of these
Answer-option B

10.Which of the following is known as plastic money?
(A) bearer cheques
(B) credit cards
(C) demand drafts
(D) gift cheques
Answer-option B

11. Which of the following statements best describes the concept of involvement in the context of buyer behaviour?
(A) The length of time that are involved in the buying process
(B) The potential impact of a particulat product on an individual identity
(C) The number of people that are involved in the decision making unit
(D) The complexity of an order
Answer-option A

12. Buying decisions generally follow a pattern of mixed stages. Which of the following statements describes the typical stages of the buying process?
(A) Need recognition > Information search > Evaluation > Decision > Post purchase evaluation
(B) Need recognition > Evaluation > Information search > Decision > Post purchase evaluation
(C) Information search > Need recognition > Evaluation > Decision > Post purchase evaluation
(D) Need recognition > Information search > Decision > Evaluation > Post purchase evaluation
Answer-option C

13. Needs differ from wants because:
(A) Wants are the socialized infrastructure of underlying needs
(B) Needs are a socialized manifest as well as needs are historical; wants are about the futuretation of underlying wants
(C) Needs are not only historical but wants are made for the future
(D) Needs and wants are exactly the samen
Answer-option D

14. Which of the following levels of Maslow’s Hierarchy of Needs is most likely to be associated with consumers’ purchase of goods which appeal to their inner sense of peace of mind (e.g. art classes)?
(A) Self-actualization
(B) Love
(C) Security
(D) Physiological
Answer-option D

15. An individual is considering buying a new microwave cooker and is faced with the possibility of different models. Which of the following best describes the range of microwave cookers in which the buyer considers himself in some form?
(A) The choice set
(B) The awareness set
(C) The total set
(D) The pre-evaluation set
Answer-option C
Previous
Next Post »