REASONING QUIZ 1 FOR IBPS PO & CLERK

6/13/2017
DIRECTIONS (1-5): STUDY THE FOLLOWING INFORMATION CAREFULLY AND ANSWER THE QUESTIONS GIVEN BELOW:
When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
Input:  38 role care 15 25 ball note down 42 45
Step I:  45 38 role care 15 25 note down 42 ball
Step II:  42 45 38 role 15 25 note down ball care
Step III:  38 42 45 role 15 25 note ball care down
Step IV:  25 38 42 45 role 15 ball care down note
Step V:  15 25 38 42 45 ball care down note role
Step VI:  ball care down note role 6 6 7 9 11
And Step VI is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps, find out the appropriate steps for the given input.
Input:  level establish 56 relation given 48 52 find 37 justify 40 32
Q1. How many steps will be required to complete the arrangement?
(a) Six
(b) Seven
(c) Eight
(d) Nine
(e) None of the above
Q2. In which step are the elements ‘relation 48 52 justify’ found in the same order?
(a) Fourth
(b) Second
(c) Third
(d) The given order of elements is not found in any step.
(e) None of the above
Q3. What is the position of ‘37’ from the left end in the second last step?
(a) Second
(b) Fourth
(c) Third
(d) Sixth
(e) None of the above
Q4. Which element is fourth to the left of the element which is tenth from the left end in the last step?
(a) 4
(b) Level
(c) 10
(d) Relation
(e) None of the above

Q5. What is the position of ‘find’ from the right end in the last step?
(a) Fifth
(b) Fourth
(c) Ninth
(d) Tenth
(e) Eleventh

DIRECTIONS (6-10): STUDY THE FOLLOWING INFORMATION CAREFULLY AND ANSWER THE QUESTIONS GIVEN BELOW:
A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in every step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
Input:  every 22 centre 35 28 fun ball 37 18 honey let 20
Step I:  37 every 22 centre 35 28 fun 18 honey let 20 ball
Step II:  35 37 every 22 28 fun 18 honey let 20 ball centre
Step III:  28 35 37 22 fun 18 honey let 20 ball centre every
Step IV:  22 28 35 37 18 honey let 20 ball centre every fun
Step V:  20 22 28 35 37 18 let ball centre every fun honey
Step VI:  18 20 22 28 35 37 ball centre every fun honey let
And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out in every of the following questions the appropriate step for the given input:
Input:  19 give 38 was cancelled 24 45 on 27 41 the dawn next 35
Q6. How many steps will be required to complete the given rearrangement?
(a) Six
(b) Four
(c) Eight
(d) Seven
(e) None of the above
Q7. Which of the following elements is fourth from the right end in Step IV?
(a) Cancelled
(b) Dawn
(c) 35
(d) 27
(e) None of the above
Q8. How many elements are there between ‘19’ and ‘was’ in the second-last step?
(a) None
(b) Ten
(c) Nine
(d) Twelve
(e) None of the above
Q9. Which of the following represents the first two and the last two elements in the last step?
(a) 27, 38; on, the
(b) 27, 35; next, on
(c) 19, 24; the, was
(d) 24, 27; was, the
(e) None of the above
Q10. Which step number is the following output?
38 41 45 19 was 24 on 27 the next 35 cancelled dawn give
(a) Step V
(b) Step III
(c) Step IV
(d) Step VI
(e) None of the above
Answer Key:
1. B 2. D 3. A 4. D 5. E 6. D 7. A 8. A 9. C 10. B
Previous
Next Post »